Mak je neoddeliteľnou súčasťou našej stravy už od nepamäti. V minulosti sa využíval hlavne do sviatočných jedál, na Vianoce či Veľkú noc.
Dnes ho zaraďujeme do každodennej stravy hlavne vďaka jeho zloženiu a priaznivým účinkom.
Mak obsahuje veľké množstvo bielkovín, vlákniny, zdravých tukov a vitamín E. Taktiež je bohatý na železo, horčík a vápnik – obsahuje ho najviac zo všetkých potravín.
Veľmi dobre pôsobí proti stresu, má upokojujúce účinky, pôsobí proti vypadávaniu vlasov a anémii.
Ak hľadáte alternatívy ku klasickému mletému maku, ktorý dávate do koláčov, skúste si spraviť chutný dezert z makovej múky.
Táto múka je zbavená oleja, takže konzistenciu má ako klasická
múka, je suchá a sypká.
Koláče z nej sú chuťovo výborné, avšak treba rátať s tým, že aj s použitím
prášku do pečiva nebude mať korpus až takú výšku. Aj napriek tomu však stojí za to vyskúšať ju, pretože koláčik je z nej mäkkučký a vláčny.
Výborné je kombinovať už hotový koláčik s nejakým
chutným džemom krémom z tvarohu.
Ďalšou skvelou alternatívou je makový olej, ktorý môžeme pridať do šalátu, do smoothie, môžete si ho primiešať do obľúbenej raňajkovej kaše.
Jeho benefity určite po istom čase spozorujete na vlastnom tele. Chuť je príjemná, jemne maková.