Celiakia je autoimunitné ochorenie, pri ktorom imunitný systém neznesie glutén (lepok), bielkovinu, ktorá sa bežne nachádza v rôznych druhoch obilnín ako ovos, jačmeň, špalda a iné.
Pokiaľ celiatik alebo celiatička zje potraviny, ktoré obsahujú lepok, v organizme prebehne imunitná reakcia, ktorá vedie k chronickému zápalu v tenkom čreve. Na čreve sa nachádzajú klky a mikroklky, ktoré zabezpečujú vstrebávanie živín. U ľudí s celiakiou sú tieto klky vplyvom častých zápalov takmer alebo úplne vyhladené, čím dochádza k poškodzovaniu sliznice tenkého čreva. Toto poškodenie následne spôsobuje, že sa živiny vstrebávajú menej alebo vôbec-
Jedinou prevenciou proti celiakii je dodržiavanie diéty, pri ktorej zo stravy vylúčite všetky potraviny, ktoré obsahujú lepok. Keďže ide o ochorenie, ktoré je podmienené geneticky, nedá sa vyliečiť. Jedinou prevenciou je prísne dodržiavanie diéty.
Celiakia sa diagnostikuje pomocou krvných testov a gastroenterologického vyšetrenia (biopsiou čreva), ktoré celiakiu buď potvrdia, alebo na 100 % vyvrátia. Vyšetrenie u gastroenterológa nie je bolestivé, môže však byť nepríjemné. Pri tomto vyšetrení sa odoberajú vzorky tkaniva tenkého čreva, aby sa zistilo jeho poškodenie.
Existujú tiež prípady, keď je celiakia preukázaná len výsledkami z krvi a výsledky z biopsie na poškodenie čreva nepoukazujú. Ak lekár neurčí inak, aj v tomto prípade je dôležité dodržiavať bezlepkovú diétu.
Mohlo by vás zaujímať: Jednoduché bezlepkové recepty od Pán Kukučka
Domáce testy na zistenie celiakie sú v súčastnosti dostupné a dajú sa bežne kúpiť v lekárni. Ich princípom je otestovanie krvi z bruška prsta na prítomnosť protilátok IgA, ktoré sú pri celiakii v krvi prítomné. Takéto domáce testovanie nenahrádza vyšetrenie u lekára. 100 % potvrdenie alebo vyvrátenie ochorenia môžete získať len od gastroenterológa.
Celiakia má tendenciu “k sebe pridružovať” aj iné autoimunitné ochorenia ako cukrovka či ochorenie štítnej žľazy. Na celiakiu sú tiež náchylní pacienti s genetickými ochoreniami ako Downov alebo Turnerov syndróm.
Pri nedodržiavaní bezlepkovej diéty je zvýšené riziko vzniku rakoviny tenkého čreva alebo bielych krviniek. Aj keď môže byť spočiatku ťažké si na diétu zvyknúť, nebude dlho trvať, kým ju budete brať ako prirodzenú súčasť vášho života. Budete sa cítiť lepšie a výrazne znížite riziko, že sa u vás rakovina prejaví.
Po zistení celiakie sa váš život zmení dosť výrazne, a vo veľkej miere k lepšiemu. Keď začnete dodržiavať bezlepkovú diétu, ťažkosti, ktoré vám celiakia spôsobovala, zmiznú. Toto je veľmi pozitívna zmena, ktorá nastane pomerne rýchlo.
Okrem toho však budete musieť pozorne čítať zloženie produktov na etiketách pri nakupovaní potravín. Takisto zrejme budete oveľa viac študovať, čo môžete jesť a čo sa vo vašom prípade neodporúča.
Najesť sa v reštaurácii alebo niekde vonku už nebude také jednoduché ako predtým, avšak dnes už aj na Slovensku existujú podniky, ktoré ponúkajú bezlepkové jedlá , prípadne majú na výber bezlepkové pečivo, cestoviny a pizzu. Ak si nebudete istí zložením toho, čo si objednávate, stačí sa jednoducho opýtať čašníka.
Prirodzene bezlepkové múky napríklad sú:
hrachová múka
Pozor si však treba dávať aj na jogurty, ktoré môžu lepok obsahovať, na rôzne dochucovadlá ako kečup, sójová omáčka, mix korenín či dokonca ocot. Pozorne budete musieť čítať etikety polotovarov – instantných polievok, pudingov ale tiež mnohých vegánskych výrobkov, ktoré nahrádzajú mäso (napr. robi mäso).
Vhodné potraviny, ktoré môžete zaradiť do svojej stravy, sú:
amarant, pohánka, ryža – biela, čierna či jazmínová, pohánkové a ryžové vločky, strukoviny ako cícer, fazuľa, mungo a mnohé ďalšie.
povolené sú všetky orechy, ovocie a zelenina, mliečne výrobky, mäso a všetky výrobky, ktoré sú prirodzene bezlepkové alebo sú označené ako bezlepkové.
Znakom bezlepkového produktu je preškrtnutý pšeničný klas alebo označenie gluten-free.
Bezlepkové potraviny sú drahšie ako ich klasické “lepkové” verzie. V súčasnosti sú tieto potraviny dostupné aj v supermarketoch, v bio potravinách a iných špecializovaných predajniach, takže nie je nutné nakupovať ich v lekárni.
V lekárni sa dajú bezlepkové potraviny nakúpiť na recept, ktorý dostanete od všeobecného lekára. V tomto prípade je veľká časť ceny preplácaná zdravotnou poisťovňou. Množstvo potravín na predpis je limitované a poisťovňou sú preplácané najmä základné potraviny ako bezlepkové múky, pečivo, cestoviny a pod.
Celiatické potraviny odporúčame nakupovať okrem lekárne v špecializovaných obchodoch a e-shopoch. Ich výhodou oproti supermarketom je rozmanitejšia ponuka a lepšie označovanie potravín, vďaka čomu budete mať istotu, že nakúpite bezpečné bezlepkové potraviny. Ak s bezlepkovou diétou začínate, ochotne vám poradíme v predajniach Pán Kukučka - špeci veci v Trnave v MAXe a v Piešťanoch v Auparku.
“Bonus”: Ako celiatik si po vybavení preukazu ŤZP môžete nárokovať na zľavu z dane z nehnuteľnosti, z cestovného na MHD alebo vstupeniek na rôzne kultúrne podujatia či verejné priestory ako ZOO, múzeá a podobne. Ak sa to tak dá nazvať, tak toto je tá “svetlejšia” stránka celiakie. :-)
Momentálne neexistujú lieky, ktoré by celiakiu vyliečili a jedinou možnosťou je dodržiavanie diéty. V prípade, ak trpíte alergiou na lepok, je ale možné, že vám zaberú lieky na alergiu, ktoré budete mať od svojho lekára.
Áno, celiatik môže konzumovať produkty od Pán Kukučka bez obáv. Naša rodinná firma sa špecializuje na výrobu bezlepkovej granoly a pražených orieškov, pričom dbáme na to, aby sme vo výrobe používali výhradne bezlepkové suroviny. Všetky naše produkty sú starostlivo kontrolované, aby sme zaručili maximálnu bezpečnosť pre ľudí trpiacich celiakiou.
Kvalitné suroviny: Na výrobu našej granoly používame len tie najkvalitnejšie bezlepkové suroviny. Bezlepkové ovsené vločky, pohánkové vločky, sušené a lyofilizované ovocie, orechy a semienka zabezpečujú, že každý kúsok je plný výživných látok.
Bezpečnosť: Vo výrobe nepoužívame žiadne lepkové prísady, čím minimalizujeme riziko kontaminácie a zabezpečujeme, že naše produkty sú bezpečné pre celiatikov.
Chuť: Naša granola je nielen zdravá, ale aj chutná. Kombinácia prírodných surovín vytvára harmonickú chuť, ktorá osloví aj najnáročnejších gurmánov.
Výživná hodnota: Bezlepková granola Pán Kukučka je bohatá na vlákninu, bielkoviny, vitamíny a minerály, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie tela. Pravidelná konzumácia našej granoly podporuje trávenie a dodáva energiu na celý deň.
Praktickosť: Naša granola je skvelou voľbou na raňajky alebo zdravú desiatu. Môžete ju jesť s jogurtom, mliekom alebo len tak samotnú. Je ideálna pre ľudí na cestách alebo tých, ktorí potrebujú rýchle a zdravé jedlo.
Dostupnosť: Hoci dbáme na vysokú kvalitu našich produktov, chceme byť dostupní pre každého. Naša granola ponúka výborný pomer cena/výkon, takže si ju môže dovoliť každý, kto hľadá zdravé a bezlepkové potraviny.
Produkty od Pán Kukučka sú vyrobené s láskou a starostlivosťou, aby splnili potreby našich zákazníkov. Pre celiatikov ponúkame chutnú a bezpečnú alternatívu, ktorá sa stane obľúbenou súčasťou ich stravy.
Naše bezlepkové granoly a musli si môžete vychutnať vo viacerých príchutiach