Histamínová intolerancia

Histamínová intolerancia: príznaky, diéta a zakázané potraviny

Čo je to histamín


Histamín je v našom tele prítomný pri množstve množstve dôležitých procesov. Podporuje delenie a rozmnožovanie buniek, podieľa sa na prenose chemických signálov, zastáva funkciu hormónu bdelosti, podporuje pamäť a učenie. Tak podstatný a predsa problémový pre ľudí s histamínovou intoleranciou.


Ako vznikne intolerancia na histamín


V prvom rade treba povedať, že histamínová intolerancia nie je alergia, aj keď sa to tak na prvý pohľad môže zdať. Histamín sa v tele bežne nachádza a za normálnych okolností sa odbúrava enzýmom diaminooxidáza (DAO). Problém nastáva, keď naše telo histamín nedokáže odbúrať a v tele sa hromadí. Dochádza k nerovnováhe medzi histamínom a DAO.

U každého je funkčnosť DAO daná geneticky a môže sa líšiť. Funkčnosť tiež klesá vekom a môžu ju ovplyvňovať aj niektoré lieky, ktoré podporujú uvoľňovanie histamínu alebo blokujú aktivitu enzýmu DAO.

 

Aké sú príznaky histamínovej intolerancie (HIT)


Príznaky HIT môžu byť u každého individuálne a môžu sa objaviť samostatne alebo aj naraz. Niektoré príznaky sa môžu prejavovať v menšej miere, iné zas vo väčšej. Tieto dôvody vedú k tomu, že je pomerne náročné určiť, že ide práve o intoleranciu na histamín.


Najčastejšími príznakmi sú:


  •     problémy so zaspávaním
  •      nervozita
  •      opuch sliznice, upchatý nos
  •      únava
  •      kožné prejavy – svrbenie, vyrážky, fľaky
  •      búšenie srdca alebo zmena srdcového rytmu
  •      zmeny krvného tlaku
  •      ťažkosti s dýchaním
  •      tráviace problémy


HIT býva často sprevádzaná aj celiakiou alebo intoleranciou na laktózu.


Zistili mi intoleranciu na histamín, čo mám robiť? A čo môžem jesť?


V prvej fáze sa doporučuje vylúčiť z jedálnička potraviny s vysokým obsahom histamínu a tiež potravín, ktoré podporujú jeho uvoľňovanie (napríklad čierny a zelený čaj, alkohol). Nabehnete tak na bezhistamínovú diétu.


Z našich skúsenosti zo styku s intoleranciou na histamín sú reakcie na potraviny veľmi rozdielne a budete si to musieť otestovať sami na sebe. Zo začiatku odstránite z jedálnička všetky potraviny s obsahom histamínu, ktoré postupne zaradíte a budete pozorovať reakcie vášho tela.


Pár tipov na začiatok, keďže množstvo histamínu skladovaním a spracovaním v potravinách narastá:


  •  vyhnite sa dlhšiemu skladovaniu potravín a čím skôr ich vráťte do chladničky
  • polotovary, konzervované jedla alebo inak upravované jedlá by ste mali vynechať
  • nejedzte fermentované a zrejúce potraviny
  • preferujte čerstvé potraviny


Významným spúšťačom histamínovej intolerancie je stres. V dnešnej dobe sa mu je ťažko vyhnúť, ale aspoň sa snažte nájsť si aktivitu ako ho odbúrate.


Histamínová intolerancia, ktoré potraviny nie sú vhodné?


  •      alkohol, červené víno, sekt, kvasinkové pivo
  •      fermentované mliečne výrobky, zrejúce a plesňové syry, acidko a probiotické jogurty
  •      droždie, kvasnice
  •      citrusové ovocie, bobuloviny
  •      polotovary, konzervované potraviny a potraviny s aditívami
  •      kyslá kapusta a tiež všetky kvasené potraviny
  •      tatárska omáčka, kečup, horčica, majonéza
  •      rajčiny, baklažán, špenát, avokádo
  •      vaječné bielka môžu stimulovať tvorbu histamínu
  •      údené produkty, fermentované mäso a ryby
  •      sýtené nápoje
  •      morské plody

Čo môžem jesť ak ma trápi histamínová intolerancia?


  •      bezlepkové obilniny ako ovos bez lepku, ryža, quinoa alebo vločky z nich
  • orechy
  •      zemiaky, batáty
  •      čerstvé mliečne produkty – mlieko, maslo, smotana, mozzarella
  •      mäso a hydiny, ryby – čerstvo pripravené
  •      čerstvé ovocie, jablko, hrozno, hruška, melón
  •      čerstvá zelenina, špargľa, cukina, rebarbora, uhorka, petržlen, pór, fenikel, kaleráb
  •      čisté arašidové alebo mandľové maslo
  •      kvalitný olivový olej a kokosový olej
  •      nesýtené nápoje
  •      bezhistamínové víno (áno, aj také už dostať :)


Dávame do pozornosti zoznam potravín pre histaminikov od občianskeho združenia Histaminici, ktorý preložili v spolupráci s autormi zo Švajčiarska. Tento zoznam vznikol z veľkej časti aj na základe osobných pozorovaní a nemusí byť na 100% smerodajný.Tento zoznam vytvoril pán Heinz Lambert, ktorý nemá medicínske vzdelanie a tvoril a stále ho dopĺňa na základe svojich osobných skúseností s HIT. HIT je veľmi špecifický a autor zoznam potravín odporúča ako základný, odrazový mostík pre ďalšie skúšanie.

Môžem si dať bezlepkovú granolu od Pána Kukučku?

Okrem toho, že je naša granola bezlepková a vyrobená z ingrediencií s nízkym obsahom histamínu, je tiež lahodná a vynikajúca voľba pre každodenné raňajky alebo ako zdravý snack. S našou granolou môžu histaminici užívať chutnú a vyváženú stravu, ktorá neobmedzuje ich možnosti ani chuťové preferencie. Objednajte si našu granolu ešte dnes a zažite jej výnimočnú chuť a výhody pre histaminikov.

Pre histaminikov je dôležité vyhnúť sa potravinám, ktoré môžu spôsobiť alergické reakcie, a naša granola je navrhnutá s ohľadom na túto potrebu.V granole Pán Kukučka používame bezlepkové ovsené vločky alebo pohánkové vločky. S použitím vybraných ingrediencií ako orechové maslá, orechy a semienka, ponúka naša granola výživné hodnoty a chutné zloženie, ktoré môžu histaminici zahrnúť do svojho jedálnička s dôverou. Pán Kukučka prevádzkuje aj obchody so špeciálnou výživou, kde sme za 10 rokov obslúžili už množstvo histaminikov. Našich zákazníkov počúvame a naša granola je špeciálne navrhnutá s ohľadom na potreby histaminikov, aby im poskytla vynikajúcu voľbu pre ich stravovacie potreby. Používame iba najkvalitnejšie ingrediencie, granolu pečemie vždy čestvú v našej vlastnej výrobe, kde máme pod kontrolou celý proces od výberu a príjmu surovín, výrobu aj balenie a skladovanie
.

Čokoládová granola bez lepku

Informácie uvedené v tomto článku nenahrádzajú rady, ani návštevu lekára!

Zdroj:

https://www.slovenskypacient.sk/histaminova-intolerancia-co-jest-hodnoty-povolene-potraviny/

https://www.svps.sk/potraviny/info_Histamin.asp