Intolerancia na laktózu

Intolerancia na laktózu: čo jesť a aké sú príznaky?

Čo je intolerancia na laktózu


Laktóza je mliečny cukor, ktorý je obsiahnutý v mlieku a mliečnych produktoch. Ľudské telo je schopné laktózu rozložiť pomocou enzýmu laktáza, ktorý sa nachádza v tenkom čreve. Ak však telo nedokáže vyprodukovať dostatočné množstvo tohto enzýmu, prechádza laktóza do hrubého čreva a následne sa dostavujú príznaky intolerancie na laktózu.


Laktózová intolerancia môže byť čiastočná alebo úplná a postihuje stále viac ľudí.


Laktózová intolerancia: aké sú príznaky?


Medzi najčastejšie príznaky laktózovej intolerancie patrí hnačka, bolesti brucha, nadúvanie či zvracanie. Príznaky sa zväčša objavujú v rozmedzí 30 – 120 minút po konzumácii mlieka a mliečnych výrobkov.


Ako zistím či mám intoleranciu na laktózu?


Laktózová intolerancia sa často prejavuje po dosiahnutí 3. roku dieťaťa, no nie je vylúčené že sa objaví aj v neskoršom veku. (často ako sprievodný jav celiakie, ktorá sa tiež môže objaviť „kedykoľvek“) Ak spozorujete vyššie spomenuté príznaky po konzumácii mliečnych produktov, navštívte svojho lekára, prípadne rovno gastroenterológa. Dnes sa najviac používa dychový laktózovo-tolerančný test, ktorý spočíva vo vypití roztku, ktorý obsahuje laktózu. Výsledky dostanete na počkanie.


Liečba laktózovej intolerancie

Aktuálne neexistuje spôsob, ako podporiť  telo v tvorbe laktázy, a teda jediný možný spôsob liečby je vynechanie prípadne obmedzenie príjmu mliečnych výrobkov.


Laktáza sa dá prijať vo forme tabletky pred jedlom, čo by malo eliminovať príznaky po zjedení jedla, ktoré laktózu obsahuje.


Kde všade sa laktóza nachádza?


Základným zdrojom laktózy je mlieko a všetky mliečne produkty vyrábané z mlieka. Výnimkou sú produkty ako napríklad zrejúce syry, kde sa laktóza nachádza v minimálnych alebo žiadnych množstvách.


Pozor si v prvom rade treba dať na mlieko, sušené mlieko, mladé syry, jogurty, maslo či tvaroh.  Laktóza sa používa ako lacnejšia náhrada mlieka v rôznych keksíkoch a iných sladkostiach. Nájsť ju často môžete aj v sušenej zelenine, koreniacich zmesiach ale tiež v mäsových výrobkoch, takže nezostáva iné ako si čítať zloženie.


Mlieko alebo výroby z neho sa používajú aj v pečive či rôznych cestách, pri výrobe mliečnej čokolády, pudingov, smotanových omáčok či mliečnych polievok.


V podobe srvátky nájdete laktózu v proteínoch a nápojoch, ale používa sa tiež v kozmetickom priemysle.


Laktóza sa tiež pre svoje vhodné vlastnosti používa pri výrobe liekov.


Naozaj je veľmi dôležité čítať si zloženie, predovšetkým ak telo silno reaguje na laktózu.

Čo jesť ak mám laktózovú intoleranciu?


Je veľmi individuálne, koľko enzýmu laktáza telo produkuje a takisto reakcie môžu byť individuálne. Doporučuje sa otestovať si vlastné telo a reakcie na jednotlivé produkty. Takisto na vás inak budú pôsobiť mliečne produkty ak ich skonzumujete v menšom alebo väčšom množstve Niektoré výrobky z mlieka môžu obsahovať menej alebo žiadnu laktózu, ako už spomínané zrejúce syry.


Pri bezlaktózovej diete môžete konzumovať produkty s označením „bez laktózy“, „lactose free“ alebo „laktosefrei“.



Bezlaktózové mlieko ale aj ostatné produkty majú v podstate rovnakú chuť ako „klasické“ mliečne výrobky, takže sa nie je čoho báť :)


Doporučujeme vyskúšať aj iné alternatívy, ktorými si môžete spestriť jedálniček,  a to rôzne rastlinné alternatívy z orechov, kokosu alebo ovsa.

Rastlinné nápoje bez laktózy


Rastlinné syry a nátierky bez laktózy


Rastlinné jogurty bez laktózy


Ponuka rastlinných jogurtov je dnes veľmi široká a preto si je z čoho vyberať.


  •      jogurty Nemléko z mandlí
  • mandľový jogurt od Nuttery
  •      kokosové jogurty
  •      sójové jogurty
  • konopné jogurty

Ako sa zmení môj život, keď mi zistia intoleranciu na laktózu


Nakoľko je ponuka bezlaktózových výrobkov veľmi široká  nahradiť sa dá naozaj takmer čokoľvek, váš život sa nezmení tak výrazne ako napríklad pri celiakii. Určite sa však budete cítiť lepšie, pretože ustúpia vaše zdravotné problémy.


Potraviny bez laktózy v našom e-shope


Zdroj:

Solen