Nízkohistamínové víno




Čo je to histamín sme už spomínali v minulom článku, no aby sme si pripomenuli niečo z teórie v krátkosti zhrnieme o čo ide. Histamín je v našom tele prítomný pri množstve dôležitých procesov. Podporuje delenie a rozmnožovanie buniek, podieľa sa na prenose chemických signálov, zastáva funkciu hormónu bdelosti, podporuje pamäť a učenie.

Napriek tomu, že je v našom tele potrebný, je však problémový pre ľudí s jeho intoleranciou.


Histamínová intolerancia nie je alergia!

Histamín sa v tele bežne nachádza a za normálnych okolností sa odbúrava enzýmom diaminooxidáza (DAO). Problém nastáva, keď naše telo histamín nedokáže odbúrať a v tele sa hromadí. Dochádza k nerovnováhe medzi histamínom a DAO.

 

Príznaky HIT môžu byť u každého individuálne a môžu sa objaviť samostatne či naraz. Niektoré príznaky sa môžu prejavovať v menšej miere, iné zas vo väčšej. Tieto dôvody vedú k tomu, že je pomerne náročné určiť, že ide práve o intoleranciu na histamín.

 

Najčastejšími príznakmi sú:

 

·        problémy so zaspávaním

·        nervozita

·        opuch sliznice, upchatý nos

·        únava

·        kožné prejavy – svrbenie, vyrážky, fľaky

·        búšenie srdca alebo zmena srdcového rytmu

·        zmeny krvného tlaku

·        ťažkosti s dýchaním

·        tráviace problémy


Tu sa teda dostávame k bodu, čo sa jesť môže, ak Vám zistia intoleranciu. Sú to najmä
bezlepkové obilniny ako ryža a quinoa, môžete zemiaky, batáty, čerstvé mliečne produkty ako mlieko, maslo, smotanu, mozzarellu.

Môžete tiež mäso a hydinu, ryby – samozrejme čerstvo pripravené, čerstvé ovocie (jablko, hrozno, hrušky, melón), čerstvú zeleninu (špargľu, cukinu, rebarboru, uhorku, petržlen, pór, fenikel, kaleráb), čisté arašidové maslo a mandľové maslo, rastlinné nápoje – mandľový, kokosový, ryžový, konopný, kvalitný olivový olej a kokosový olej, nesýtené nápoje a v dnešnom článku najdôležitejšie - bezhistamínové víno.






POMFY

(Malokarpatské vinohradníctvo a vinárstvo)

 

 

„Robiť víno podľa seba, bolo vždy mojím snom. Nechcem robiť najlepšie víno na svete za každú cenu. Chcem robiť a robím najlepšie víno aké sa urodí v našich vinohradoch. Tam totiž vzniká potenciál nového ročníka.“ (Martin Pomfy)

„Tvoriť víno znamená spájať. Spájať slnko so zemou, vinohrad s pivnicou, tradíciu s budúcnosťou, kreatívnych ľudí s modernou technológiou, tradičnú výrobu s experimentom alebo región so svetom. Spájať znamená pre nás vytvárať novú hodnotu, ktorá na záver prináša ľuďom radosť a potešenie z každého nového poznania.“ (Martin Pomfy)




Ako sa vyrába víno Pomfy?

Je všeobecne známe, že víno potrebuje čas. Ten je mu v priestoroch Pomfy bohato dopriaty. To, čo v niektorých veľkoprodukciách dokážu za dve hodiny, u nich trvá niekoľko týždňov. Moderná vinifikácia bielych vín pri nízkych teplotách v nerezových tankoch dodáva vínam z ich oblasti sviežosť a bohatú aromatiku.

Ležanie na kaloch robí chuť bohatšou. Celkový charakter červených vín dotvára vyzrievanie v drevených sudoch, či už veľkolitrážnych alebo v klasických – barrique. Mikrooxidácia a pomalé vyzrievanie je kľúčovým procesom pre cieľovú kvalitu.




TERROIR, alebo kde pestujú svoj vinič

„Môj život je prepojený s pestovaním hrozna a dorábaním vína.
Preto som pochopil, že ak chcem tvoriť hodnoty pre ďalšie generácie, musím mať vlastné vinohrady.“ (Martin Pomfy)

 

Pôvodne francúzsky termín terroir sa používa predovšetkým vo vinárstve, kde sa ním rozumie miestne geologické podložie, zloženie pôdy, vlhkosť, zrážky, nadmorská výška, tradície a um vinárov, a to, ako sa tento komplex vplyvov premietne do charakteru určitého vína.

Vinič používaný na výrobu týchto kvalitných nízkohistamínových vín sa pestuje v troch oblastiach plných slnka a živín v pôde.

 

Nová Vieska

Prvou oblasťou je Nová Vieska nachádzajúca sa v mierne kopcovitom teréne so severozápadnou orientáciou, kde je pôda veľmi rozmanitá, ílovito-piesčito-vápenatá.


Rubáň

Druhou oblasťou je Rubáň, ktorý sa tiež nachádza na južnom Slovensku. Jeho kopcovitý terén má mnoho vinohradov, ktoré patria medzi najstaršie na Slovensku. Má juhozápadnú orientáciu, hlinito-pieščito-vápenatú pôdu a staré hlboko zakorenené vinice, ktoré ponúkajú vínam väčší rozmer a minerálny charakter.

  

Vinosady

Poslednou je oblasť Vinosadov, ktorá bola veľkou výzvou, no pán Pomfy premenil staré vinice na zlatú baňu. Ich úroda sa rodí v podhorských lokalitách, ktoré ponúkajú jedinečnú príležitosť pestovať tradičné malokarpatské odrody. Všetky faktory dodávajú vínam hĺbku a minerálny tón.


VÍNO

Vína  od slovenskej spoločnosti Mavín sú obrazom ich vlastných vinohradov a terroiru, v ktorom sa rodia. Sú produkované s minimálnymi zásahmi pri procese výroby a ich mnohé ocenenia len spečaťujú ich kvalitu.
Počas rokov získali mnoho ocenení na medzinárodných súťažiach - na Vinalies Internationales Paris, Bacchus Madrid, Concours Mondial de Bruxelles, AWC Vienna a Prague Wine Trophy.


Slovenská spoločnosť Mavín je presvedčená, že víno by malo vyjadrovať jedinečnosť ročníka a krajiny, kde bolo dopestované. Pri výrobe vína sa snažia čo najšetrnejšími a najmenšími zásahmi porozumieť mikroklíme každého vinohradu.

V pivnici si každé víno ide svojou cestou. Dobre si uvedomujú, že je v tomto príroda pomalá, ale o to vďačnejšia. Výroba má presne taký postup, ako sa víno vyrábalo po stáročia, v najmenšej možnej miere bez enologických preparátov. Zo súčasných technologických vylepšení využívajú hlavne vzácne, inertné plyny, ktoré sú ich drobnými pomocníkmi pri tvorbe vína.

Nemusíte mať someliersky kurz, aby ste po všetkých týchto informáciách vedeli oceniť kvalitu vín Pomfy a rovnako nemusíte mať histamínovú intoleranciu, aby ste si mohli vychutnať ich rôznorodé chute. 


Aké vína nájdete u nás v ponuke?




Frankovka modrá 2018 suché červené víno bez histamínu 0,75l

Merlot 2018 suché červené víno bez histamínu 0,75l

Sauvignon blanc 2020 Nová Vieska suché biele víno bez histamínu 0,75l

Sauvignon blanc 2020 Rúbaň suché biele víno bez histamínu 0,75l

Frankovka modrá 2020 suché rosé víno bez histamínu 0,75l

Chardonnay 2020 Rúbaň suché biele víno bez histamínu 0,75l

Rizling rýnsky 2020 polosuché biele víno bez histamínu 0,75l

Rulandské šedé 2020 suché biele víno bez histamínu 0,75l

Cabernet sauvignon 2020 suché rosé víno bez histamínu 0,75l

Rizling rýnsky 2020 suché biele víno bez histamínu 0,75l

Rizling vlašský 2020 suché biele víno bez histamínu 0,75l

 

Zastavte sa u nás na predajni a vyberte si také, ktoré Vás zaujme :)

Tešíme sa na Vás


Zdroje:

https://pankukucka.sk/blog/histaminova-intolerancia

https://www.slovenskypacient.sk/histaminova-intolerancia-co-jest-hodnoty-povolene-potraviny/

https://www.svps.sk/potraviny/info_Histamin.asp

https://www.pomfy.sk/